Gereksinimlerin İzlenebilirliği

02 Eylül 2021 1383 0 BUSINESS ANALYSIS Hakan Aksungar

Gereksinimlerin izlenebilirliği proje kapsamının kontrol edilme yöntemidir  önlemidir. Tüm gereksinimlerin karşılandığından emin olmayı sağlar ve proje kapsamının kaymaları önler.  

  1. Kapsamı tanımlamak ve paydaş uyumunu sağlamak için her üst düzey gereksinime bir kimlik verilir.
  2. Gereksinim detayları belgelendiğinde, her biri üst düzey bir iş gereksinimine bağlanır. 
  3. Gereksinimler, üst düzey gereksinimler ile uyumlu hale getirilemiyorsa, kapsam kayması yaşanır. Konu uzmanlarının (SME) birbiriyle ilişkili olmayan gereksinimlerde kaymamasını adına farkındalık sağlar. 
  4. Her gereksinim için ilgili üst düzey gereksinimi yakalamanın yanı sıra, önemli olan başka nitelikler de vardır:
  • Gereksinim kimliği
  • Kaynak (gereksinimi sağlayan, gerekirse gelecekte açıklama aramak için kullanılan
  • Öncelik

5. Gereksinimler belgelenip onaylandıktan sonra, artık çözüm tasarımı ve testinde kullanılmak üzere kimlikle tanımlanabilen bir gereksinim bilgi envanterine sahip olursunuz. İş Analisti olarak, çözümde her gereksinimin karşılanıp karşılanmadığını takip etmek çok  önemlidir. 

6. Testler sırasında, gereksinimin karşılandığından emin olmak için her test sonucu bir gereksinime kadar izlenir.

Gereksinimler onaylandıktan sonra çözümlerin  gereksinimleri karşıladığından emin olmak için gereksinim kimlikleri önemli oluyor. Her gereksinimin başarıyla test edildiğinden emin olmak için bu kimlikleri  izlenebilir kılıyor. Ne kadar uzun bir liste olsa da, tüm gereksinimlerin tamamladığından emin olmayı sağladığı için proje ekibine güven veriyor. 

Örneğin, testte bir sorun varsa, fonksiyonalite ile ilgili gereksinime tekrar bakma gerekebilir. Bazı durumlarda, açıklama ve doğrulama istemek için gerekliliği (Kaynak özelliği) sağlayan kişiye geri dönmek gerekebilir. Gereksinim kimlikleri, proje yaşam döngüsü sırasındaki değişiklikleri referans almak ve iletmek için de kullanılır. 

NO MORE COMMAND!

DO COMMAND

YORUM YAPABİLMEK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR.

OTHER REFERENCES

Akçansa
Türk Telekom
Türk Hava Yolları
Maliye Bakanlığı

OUR BLOG

Yukarı Çık
WE WILL CALL YOU